MAKALELER

SELÜLİT

SELÜLİT


Şu meşhur portakal kabuğu görünümü... Kadınları görsel anlamda belki de en çok rahatsız eden sorun… Bilinenin aksine selülit, aslında kilo alıp verme ile ilgi bir sorun olmayabiliyor. Yetişkin kadınların yaklaşık %85’inde selülit görülmektedir. Kalıtımsal bir geçişi vardır. Bu nedenle çok zayıf bireylerde de görülebilmektedir. Ayrıca selülit, hormonal nedenlerden ötürü de olabilmektedir. Dolaşım sistemindeki sorunlar, varisler, kabızlık, hipotiroid, doğum kontrol kontrol hapı kullanımı ve stres de selülite yol açabilir.

Selülit tedavisinde beslenme nasıl olmalıdır?

Doğru bir beslenme düzeni ile selülit oluşumunu azaltma imkanınız vardır. Selülit için ayrıca bir tedavi uyguluyorsanız; yapacağınız diyet, tedavinize destek olup tedaviyi kolaylaştıracaktır.

Şu besinlere dikkat!

Tuz: Tükettiğiniz her 1 gram fazla tuz için bir bardak daha fazla suya ihtiyacınız olur. Tuz, vücutta suyun tutulmasına sebep olduğu kadar aynı zamanda toksinlerin atılmasını da olumsuz etkiler. Bu nedenle sağlıklı bir dolaşım ve vücut su dengesi için tuz tüketiminizi azaltmaya özen gösterin.

Alkol: Alkolü vücudunuz yağ olarak saklama eğilimindedir. Ayrıca alkol vücut su dengesini de olumsuz etkiler. Alkol tüketimi arttığında hem karaciğerde hem de dolaşımdaki yağ miktarı artar. Dolaylı yoldan yağ depolarınız da bundan etkilenir.

Rafine şeker ve şekerli gıdalar: Bu gibi gıdaların kilo kazanımına ve yağlanmaya neden olduğu zaten biliniyor. Fakat basit şeker aynı zamanda cilt elastikiyetini de bozuyor ve sıkılığı azaltıyor. Bu nedenle basit şekerli gıdalar yerine doğal şekerleri veya meyve gibi alternatifleri tercih emekte fayda var.

Vücudunuzdaki inflamasyonu azaltın: İnflamasyon kalp hastalığı gibi bir çok hastalığı temel etmenlerindendir. İnflamasyon selülite de zemin hazırlayabilir. Anastaki bromelin ya da kısa adıyla Bromeil, anti enflamatuar etkisi olan bir enzimdir ve aynı zamanda yağ hücresi metabolizmasını da çalıştırır. Bromelin’den en yüksek oranda fayda sağlamak için meyvenin suyu ve ya konservesi yerine kendisini tüketmeye özen gösterin. İnflamasyonu azaltmak için keten tohumundaki ve somondaki omega-3 yağ asidi de size destek sağlayacaktır.

Keten tohumu: İçerdiği östrojen ile kollajen gelişmesini destekleyen bir besindir. Kollajen, bağ dokusunun ana bileşenidir ve cildi güçlendirerek selülit görünümünün azalmasına yardımcı olur.

C Vitamini: Kollajen dokunun yapına destek olan bir diğer ürün ise C vitaminidir. Bu nedenle her mevsimde uygun C vitamini kaynaklarını beslenmenize eklemeniz büyük yarar sağlayacaktır. Şu dönemde kullanabileceğiniz en güzel C vitamini kaynağı bol maydanoz ve günde 1-2 adet kivi olabilir.

Nem çok önemli... Vücudun nemini koruması metabolizmanız açısından çok önemlidir. Su tüketmek bunun için yapılabileceklerin en iyisidir. Ancak doğal olarak su içeriği yüksek olan sebze ve meyvelerin tüketimi de su ihtiyacınızı karşılayacak bir yoldur.

Yeşil çay: İçerdiği kateşin ile yağ yıkımını hızlandırır. Ayrıca ödem oluşmasını engeller. Böylece selülit görünümünün azalmasına da destek sağlar. Sonuç olarak, selülitlerinizden şikayetçiyseniz ve yaza daha rahat girmek istiyorsanız şimdiden önlem alın. Toksinleri vücuttan sağlıklı atacak şekilde daha bol su için. Antioksidanlardan zengin sebze ve meyveleri bol tüketin. Tuz, şeker, alkol ve sigaradan uzak durun. Çok yoğun kafein tüketmemeye özen gösterin. Ayrıca diyetinizi mutlaka egzersiz ile desteklemeye özen gösterin.

Selülit sorununuz çok yoğun ise tek başına diyet ve egzersiz yeterli gelmeyebilir. Bu noktada hekime danışmayı da ihmal etmeyin.

Sevgilerimle.
Uzman Diyetisyen İdil İmamoğlu